Veelgestelde vragen
Lees hier het antwoord op vragen die vaak gesteld worden over coaching.
Inhoudelijke vragen
Welke opleiding heb jij gevolgd?
Ik ben gecertificeerd coach en master pedagogiek (Universiteit Gent) en school me regelmatig bij om mee te blijven in het vakgebied en me steeds verder te ontwikkelen. Ik volgde vier kwalitatieve coachopleidingen om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Het is belangrijk dat een coach jou ligt en jij er een goed gevoel bij hebt. Heb je het gevoel dat het niet klikt na de eerste sessie, voel je dan zeker vrij om een andere coach te gaan proberen. Op vind een coach of op de website van het loopbaancentrum Pygmalion waarvoor ik werk, kan je ook andere coaches zoeken in je regio, en vind je tips om een goede coach te vinden.
Wat is coaching en wat is het verschil tussen coaching en therapie?
Therapie streeft meestal naar inzicht. Coaching draait om actie. Coaching stimuleert het bereiken van persoonlijke doelen door kennis, competenties en talenten te ontwikkelen en te werken aan het ondernemen van actie. ‘We have to act in order to understand’.
Coaching verschilt van therapie maar er zijn veel raakvlakken. Bij coaching is de cliënt zelf de expert (hij/zij heeft de oplossingen in huis), bij therapie is de therapeut vaak de expert, al is dit ook afhankelijk van de therapie-stroming. Therapie focust iets meer op het verleden en coaching meer op heden en toekomst. Maar ook dit is in elke therapiestroming anders. Therapie streeft nagenoeg altijd naar inzicht en naar het verminderen van psychisch lijden. Coaching streeft vooral naar actie en is concreter. Zowel binnen coaching als therapie is er veel oog voor gedrag, emoties en overtuigingen. Maar in coaching is de actie ontzettend belangrijk.
Qua therapie-stromingen sluit coaching nauwst aan bij de cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie. Er kan gecoacht worden op gedrag, emoties en overtuigingen maar ook op waarden (ook ‘life coaching’ genoemd).
Therapie is bij ernstige depressie, angststoornissen, burn-out en complexe problematieken zoals persoonlijkheidsstoornissen aangewezen vooraleer een coachingstraject te starten. Voor een coachingstraject is draagkracht en energie om zaken aan te pakken belangrijk. Bij twijfel wat meest geschikt is, wordt dit besproken en wordt er eventueel doorverwezen. Er zijn heel wat psychologen met een therapeutenopleiding in de groepspraktijk met diverse specialisaties en expertise die jou verder kunnen helpen mocht dit het geval zijn. Net daarom is een groepspraktijk zo interessant. Coaching is mogelijk los van therapie, ter aanvulling van therapie, of na therapie. Voor veel mensen is coaching laagdrempeliger dan therapie.
Hier vind je een video die het onderscheid toelicht.
Een belangrijk verschil bij mij is ook dat ik genoeg tijd voorzie per sessie, waardoor we ook heel actiegericht en concreet kunnen werken en een goede follow up van de vorige sessies kunnen doen. Daarom werken we in sessies van 2u. Dit geeft de beste resultaten.
Een coach zegt je wat je niet wil horen, doet je kijken naar wat je niet wil zien, om te worden wie je altijd had willen zijn. Coaching is een moment om bezig te zijn voor en met jezelf, een investering in jezelf, en de sleutel tot het bereiken van doelen.
Waarom coach je zelfstandigen met add, adhd of autisme?
De missie van Li Coaching is zelfstandigen met ad(h)d en autisme versterken. Het aanbod is vooral gericht op zelfstandigen met ad(h)d maar de ervaring leert dat veel zelfstandigen met autisme hier ook baat bij hebben.
Zelfstandig zijn kan voor mensen met add, adhd of autisme een goede match zijn. Uit onderzoek blijkt dat personen met ADHD 20% vaker zelfstandig zijn dan mensen zonder ADHD. Als zelfstandige kan je vaak een klankbord gebruiken.
Waarom? Volwassenen met add en adhd…
* zijn vaak gedreven, nieuwsgierig en leergierig
* hebben veel ideeën
* zijn goed in kansen zien
* durven een sprong te wagen
* hebben veel energie en werken graag hard aan iets wat in hun interesseveld ligt (hyperfocus)
* zijn goede netwerkers (kunnen met veel mensen overweg), zijn spontaan en enthousiast
* bepalen graag hun eigen werkuren (vaak avondmensen).
Mensen met autisme…
* hebben vaak een voorkeur voor een rustige werkomgeving met minder prikkels
* zijn vaak goed in zich verdiepen en specialiseren, kunnen hun hyperfocus hiervoor aanwenden
* zijn meestal erg betrouwbaar en verantwoordelijk (houden zich aan afspraken)
* zijn vaak harde werkers en goede afwerkers
Coaching kan helpen om…
* je tijd als zelfstandige goed in te delen
* uitstellen aan te pakken en die dingen te doen die voor je onderneming nodig zijn om te kunnen groeien
* een goede balans werk-privé te bewaken en burn-out te voorkomen (vaak een grote uitdaging als zelfstandige).
* te trainen in plannen en organiseren
* beter te leren netwerken en een eigen netwerk uit te bouwen, vaak een grote uitdaging voor mensen met autisme
Ken je al het 12 weken programma voor zelfstandigen met adhd die moeilijkheden ervaren met planning en tijdsbesef? Je vindt er meer over op deze site.
Coaching tijdens, na of ter preventie van een burn-out?
Dat kan! Veel mensen worstelen met een hoge stress op het werk. Coaching kan helpen om een burn-out te voorkomen of aan te pakken
Gewoon terug aan het werk gaan na een burn-out zonder dat er iets veranderd is, is geen goed idee. Net daarom is coaching op dat moment interessant zodat je niet opnieuw tegen dezelfde dingen aanloopt. We denken samen na wat je anders wil gaan doen. We denken na over zelfzorg op het werk, anders je taken aanpakken,…
Geeft een coach advies?
Coaching is niet ik die jou zeg hoe je moet leven of hoe je de dingen moet aanpakken. Het gaat ook niet over mijn overtuigingen en waarden, maar over die van jou, jouw leven, jouw ambities, jouw doelen, jouw dromen. Ik zal technieken gebruiken om je te helpen deblokkeren en je te helpen dat specifiek doel van jou mee te realiseren. Wanneer je een coach tegenkomt die jou vertelt wat je moet doen in je leven, wees je dan bewust dat dit niet is hoe coaching hoort te gebeuren. Coaching verschilt nl. sterk van adviseren. Uiteraard kan een coach wel suggesties toevoegen om te overwegen. Zeker bij AD(H)D- coaching en autismecoaching gebeurt dit vaker, omwille van mijn eigen achtergrond en werkervaring als orthopedagoog.
Wat is het privacy beleid en wat zijn de algemene voorwaarden?
Als erkend orthopedagoog en coach heb ik beroepsgeheim. De inhoud van de sessies is dus strikt vertrouwelijk. In de eerste sessie wordt dit toegelicht. Ook bij loopbaanbegeleiding heeft de werkgever géén inzage in de begeleiding, noch kan deze weten dat je loopbaanbegeleiding volgt. Hier vind je onze privacyverklaring en algemene voorwaarden.
Voor welke problemen is coaching NIET geschikt?
Als bepaalde gevoelens té dominant en alomtegenwoordig aanwezig worden (bv. depressie, faalangst of agressie) en de draagkracht van de cliënt erg laag is, kan het zijn dat je doorverwezen wordt of dat samenwerken met andere hulpverleners noodzakelijk is. Coaching is GEEN therapie. Therapie is bij ernstige depressie, angststoornissen, psychose, trauma, schizofrenie, druggebruik en complexe problematieken zoals bv. persoonlijkheidsstoornissen of suicidegedachten aangewezen. Vaak is dan ook opvolging door een psychiater en de huisarts wenselijk. Coaching kan na een therapeutisch proces nuttig zijn, soms ook in combinatie met therapie.
Bij complexe problematieken bespreken we welke hulpverleners meest geschikt zijn voor jouw specifieke vraag. Ik kan met jou meedenken welke dienst mogelijks kan helpen.
Praktische vragen
Wat is het 12 weken programma voor zelfstandigen met ADHD en hoe koop ik het?
Het zelfwerkpakket omvat een 12 weken programma met de beste opdrachten en vier educatieve podcast afleveringen voor zelfstandigen met adhd die beter willen leren plannen en organiseren. Contacteer me bij interesse, ik bezorg je meer info!
Waar gaan de coachingssessies door?
Update: tijdelijk enkel in GENTBRUGGE
De sessies in de praktijk gaan door in de Herderstraat 1 bus 001 in Gent (gelijkvloers) of in de Robert Rinskopflaan 36 in Gentbrugge (3e verdieping).
Herderstraat:
* fietsenstalling op 20m
* betalend parkeren (0.80 euro/u), gratis na 19u, opgelet: lage emissiezone Gent
Robert Rinskopflaan:
* trein: station Gentbrugge op 50m van de praktijk
* fiets: fietsenstalling op 50m aan station Gentbrugge
* auto: betalend parkeren in de straat maar gratis in sommige aanpalende straten, bv. de Hippoliet Persoonsstraat Gentbrugge. De praktijk in Gentbrugge bevindt zich buiten de lage emissie zone van Gent.
Er is aanmeldingenstop, kan ik nog begeleiding starten?
Neen, momenteel is er aanmeldingenstop door ziekte. Vanaf november 2024 kan je aan de slag met het 12 weken programma en de podcasts, contacteer me gerust als je hier interesse in hebt.
Hoe lang duurt een sessie en wat zijn de tarieven?
Ik werk voornamelijk met trajecten van 5×2 uur. Dit geeft de beste resultaten. Wil je toch eenmalig een losse sessie, bv. om kennis te maken, dan kan dit. Losse sessies zijn 225 euro/2u, factuur mogelijk.
Meer informatie vind je op de tarievenpagina voor coaching voor zelfstandigen en ondernemers met ADHD.
Er wordt geen btw aangerekend gezien ik onder de vrijstellingsregeling werk. We werken per 2u omdat je zo snel vooruitgang kan maken. We werken heel concreet met opdrachten tussen sessies in zodat je aan de slag gaat en er gauw effect is van de coaching, zowel in denken als daden.
Ik ben orthopedagoog. Sommige mutualiteiten geven een gedeeltelijke terugbetaling als je aan bepaalde voorwaarden voldoet (o.a. Partena). Informeer bij jouw mutualiteit. De voorwaarden verschillen per mutualiteit en per provincie.
Wil je graag een verslag? Dat kan. De kostprijs van een verslag is 80 euro/u werk. Wil je enkel een attest, dan is dit gratis.
Voor uitzonderlijk overleg op verplaatsing wordt een verplaatsingsvergoeding aangerekend naast de sessievergoeding. Deze verplaatsingskost bedraagt 22,5 euro/half u verplaatsingstijd.
Hoe kan ik aanmelden?
Momenteel kan je helaas niet aanmelden wegens aanmeldingenstop. Je kan wel het 12 weken programma starten. Ik ben in ziekteverlof.
Wanneer aanmelden weer mogelijk is, kan je aanmelden via het contactformulier op deze site.
Hoeveel afspraken zijn er nodig?
Dat hangt volledig af van de doelstelling(en). Ik coach jou tot jij het gevoel hebt dat je alleen en met inzet van jouw eigen netwerk verder kan. Zo kort als mogelijk maar zo lang als nodig. Voor de meeste mensen is dit 5 tot 6 sessies, maar het kan ook langer of korter. Ik werk met trajecten van 10u. Loopbaanvragen kunnen we gewoonlijk aanpakken in 7u.
Kan ik online coaching volgen?
Dit kan, maar de ervaring leert dat face to face sessies meestal beter zijn. Het is echter wel mogelijk.
Over online coaching:
In de herinneringsmail die je 48u voor je sessie krijgt, zit een link waarmee je verbinding kan maken. Je maakt online een afspraak en we zien mekaar online op het afgesproken uur. Opgelet: de link werkt pas op het startuur van je sessie, de kamer is beveiligd.
Tips:
* ga in een rustige ruimte zitten, maar niet voor een raam
* zeg vooraf aan je huisgenoten dat ze je niet mogen storen
* een groot scherm zoals een pc of tablet is handiger dan een smartphone
* ongeveer 5 min voor de sessie krijg je een mailtje met een link
* valt de verbinding uit, dan contacteer ik je opnieuw online of telefonisch
Hoeveel tijd is er best tussen twee coachingssessies?
Jij kiest. Vaak werken we drie- of vierwekelijks voor de eerste sessies. Dit is voldoende tijd om goed aan de slag te gaan met opdrachten, maar kort genoeg om niet te gaan uitstellen. De beste frequentie bekijken we in het intakegesprek en is afhankelijk van jouw coachingsvraag. Wil je sneller vooruitgaan dan is frequenter uiteraard ook mogelijk.
Hoe kan ik betalen?
Bij trajecten gebeurt de betaling vooraf per factuur. Bij andere coachings gebeurt de betaling cash of met de Payconic-bancontact app op je telefoon, op het einde van elke sessie. Er is geen bancontact toestel aanwezig en ik werk niet met overschrijving omdat dit te tijdrovend is. Je installeert dus best vooraf de Payconic app op je telefoon of voorziet contant geld.
Heb je een routebeschrijving voor bus, trein, auto, fiets en info over parkeren? Hoeveel kost parkeren?
Praktijk Gentbrugge (Robert Rinskopflaan 36 9050 Gentbrugge):
Met de trein: neem halte ‘station Gentbrugge’, vervolgens wandel je 100m richting Carrefour Gentbrugge en je bent er
Met de fiets of auto vanuit Gent: neem de Brusselsesteenweg richting Melle. Aan de lichten vlak voor de autostrade net voorbij de Colruyt, sla je linksaf in de Land Van Rodelaan, vervolgens derde straat links
Met de tram of bus vanuit Gent: tram 22 stopt op 500m, check de dichtstbijzijnde halte gezien de werken aan het viaduct. Bus 3 stopt ook in de buurt, halte Tweekapellenstraat of Gentbrugge Meersemdries, vervolgens nog 600m wandelen
Met de auto vanuit de E17 Kortrijk: afrit Gentbrugge, links afslaan richting Gent, aan de lichten meteen rechts, vervolgens de derde straat links
Met de auto vanuit de E17 Antwerpen: afrit Gentbrugge, aan de lichten rechtdoor, dan de derde straat links
Met de auto vanuit E40 Brussel: afrit Gentbrugge, aan de lichten rechtdoor, dan de derde straat links
Je kan betalend parkeren onder de spoorwegbrug tov het huis aan 1 euro per uur. Handigst is te werken met het START/STOP systeem voor en na je sessie voor de parkeertijd.
Praktijk Verhaalpunt (Herderstraat 1 9000 Gent):
Met de auto vanuit de E40: neem afrit Drongen en rij richting Gent. Wanneer je de Colruyt passeert, ga je aan die lichten rechtdoor. Opgelet: zodra je de straat oversteekt aan de lichten rij je de LEZ binnen. Parkeren in de straten vlakbij de praktijk is betalend tot 19u (0.80/u, groene zone). Zorg dat je een vergunning hebt of parkeer net buiten de zone. Vanaf de rand van de LEZ is de praktijk 500m wandelen. Je kan dus perfect buiten de LEZ parkeren en het laatste stukje te voet doen.
Met de bus: dichtstbijzijnde bushalte van bus 3 is Gent Seghersplein, vervolgens 300m wandelen
Met de fiets: vlot bereikbaar, fietsenstalling op 15m van de praktijk.
Heb je tips voor lunch, koffie of... in de buurt van de praktijk?
In de buurt van privé praktijk Gentbrugge (Robert Rinskopflaan 36):
50m: authentieke Italiaanse afhaalpizza of afhaal lasagne, vers bereid, bij Vittorio
100m: koffiebar Freddie
400m: koffietje of muffin in Charlie’s Clothes, Gentbrugge
850m: rustig tafelen met Italiaanse pizza bij La vita è Bella
1 km: Café Merino: tof cafeetje in Gentbrugge met lekkere diphapjes
1 km: Rokkebolle: gezellige plek in Ledeberg voor een lekker drankje en o.a. heerlijke plaatpizza
In de buurt van Praktijk Verhaalpunt (Herderstraat 1A 9000 Gent):
200m: ga voor lekkere lunch, koffie of taart naar WOEST
200m: kringwinkel Open Plaats (Haspelstraat Gent)
300-500m: Bioplanet, Colruyt…
Wat zijn de annulatievoorwaarden?
Kan je niet komen naar een sessie, verwittig dan ten allerlaatste 48u vooraf of verzet je afspraak online via de link in de bevestigingsmail van je afspraak. Het is heel vervelend voor mij wanneer je op het laatste moment afbelt of niet komt opdagen, aangezien ik dan tijd voor jou vrij gehouden heb en ik op deze inkomsten gerekend had. Bij tijdige annulatie krijgt bovendien iemand anders op de wachtlijst de mogelijkheid om te komen. Er zijn veel mensen die wachten op deze plekjes om te kunnen starten. Annuleer je later dan 48u vooraf of kom je niet opdagen zonder verwittigen, dan zal de volledige sessie in rekening gebracht worden. Dit geldt ook voor trajecten. Er is betalingsverplichting. Lees hier de algemene voorwaarden.
Is er terugbetaling voorzien door de overheid voor coaching?
Coaching is in opmars en sommige mutualiteiten voorzien een kleine tegemoetkoming in de kosten voor coaching door erkende klinisch orthopedagogen. Je neemt best zelf contact op met je mutualiteit, hogeschool,… om te vragen of er terugbetaling is en hoeveel. Er gelden enkele voorwaarden. Ook bepaalde verzekeraars (bv. Medicalia bij Onafhankelijk Ziekenfonds) betalen een groot stuk voor coaching door een erkend klinisch orthopedagoog terug (bij OZ is dit 75%). Informeer bij jouw verzekeraar.
Mijn visumnummer is 295526 en mijn lidmaatschapsnummer van de Vlaamse Vereniging Orthopedagogen is VVO19108.
Liberale Mutualiteit: erkend als psychotherapeut, 10 eur/sessie terugbetaling, voor 6 sessies.
Helan: terugbetaling van 12 sessie, telkens 10 euro per sessie
CM: 10 euro terugbetaling op voorschrift van arts of verwijzer (nieuw vanaf 1/01/2022)
Je hebt aanmeldingenstop, kan je me naar iemand anders doorverwijzen?
Er zijn (te) weinig ADHD coaches die als zelfstandige in hoofdberoep werken. Hoewel ik heel graag iedereen persoonlijk zou willen kunnen verder helpen die op zoek is naar hulp en bij mij niet kan starten, is dit helaas niet haalbaar. Ik word momenteel overstelpt met vragen. Zoek online eens op vind-een-coach of vind-een therapeut of vraag eens na bij je huisarts. Wil je op de hoogte gehouden worden als er een lezing of webinar komt rond de thema’s waarover ik ook coach, stuur me een mailtje op lidewei@licoaching.be. Meer info over het zelfwerkpakket voor zelfstandigen met ADHD vind je op deze site.
Ik wil graag meer uitleg over het tarief.
Misschien schrik je even van de tarieven. Weet dat dit de tarieven zijn die nodig zijn voor mij om kwalitatieve begeleiding te kunnen bieden als zelfstandige in hoofdberoep en om van mijn beroepsactiviteit te kunnen leven.
ADHD- en autisme coaching is intensief, ik wil 100% gefocust en aanwezig zijn in de sessies. Daarom begeleid ik een beperkt aantal cliënten en werk ik hoofdzakelijk nog met trajecten.
Een zelfstandige professionele coach is naast de gesprekstijd een groot deel van de tijd bezig met intervisie, bijscholing, voorbereiding en administratie. Net die bijscholing is cruciaal om een goede coach te kunnen zijn.
Ik hanteer altijd voor twee cliënten een lager tarief, omdat ik wil dat coaching ook mogelijk is voor cliënten en bedrijven die het financieel moeilijker hebben. Ook het OCMW komt soms tussen in de kosten van begeleiding als je het financieel moeilijk hebt en huurder bent. Dit geldt ook voor werkboek en podcasts, vraag ernaar indien je het financieel moeilijk hebt.
Twijfel je, dan zijn deze vragen cruciaal om een goede coach te kiezen:
1) Is de persoon professioneel opgeleid? Heeft hij/zij de nodige kwalificaties, ervaring en opleiding gevolgd? Is de aanpak wetenschappelijk onderbouwd? Ikzelf ben klinisch erkend orthopedagoog met 15 jaar ervaring.
2) Bereik ik met de coaching goede resultaten?
3) Is het financieel haalbaar in mijn specifieke situatie?
4) Klikt het met de coach na een sessie uitproberen?
4 keer ja = GO FOR IT!
Ik wil de podcast afleveringen horen van 'succesvol werken als zelfstandige met ADHD'!
Fijn, hier vind je meer informatie !
Contact
Stel je vragen via het contactformulier. Ik antwoord binnen drie werkdagen.
Opgelet: momenteel ben ik in ziekteverlof en kan ik helaas niet antwoorden.
Omdat ik vaak in gesprek zit en veel belang hecht aan focuswerk, ben ik telefonisch niet makkelijk te bereiken, spreek zeker een bericht in als je me toch belt.
Ik krijg momenteel veel vragen naar coaching. Helaas is het niet haalbaar voor mij om iedereen die niet kan opstarten doorverwijsadvies- of adressen te geven. Je huisarts kan je verder helpen hierin.
Zelfstandig en ADHD? Het zelfwerkpakket is beschikbaar.
Hotmail of Telenet gebruikers: kijk regelmatig je ongewenste mailbox na om geen antwoord te missen.