Veelgestelde vragen

Lees hier het antwoord op vragen die vaak gesteld worden over coaching.

Inhoudelijke vragen 

Welke opleiding heb jij gevolgd?

Ik ben gecertificeerd coach en master pedagogiek (Universiteit Gent) en school me regelmatig bij om mee te blijven in het vakgebied en me steeds verder te ontwikkelen. Ik volgde vier kwalitatieve coachopleidingen om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.

Het is belangrijk dat een coach jou ligt en jij er een goed gevoel bij hebt. Heb je het gevoel dat het niet klikt na de eerste sessie, voel je dan zeker vrij om een andere coach te gaan proberen. Op vind een coach of op de website van het loopbaancentrum Pygmalion waarvoor ik werk, kan je ook andere coaches zoeken in je regio, en vind je tips om een goede coach te vinden.

Is loopbaan­begeleiding iets voor mij?

Hier kan je de test van de VDAB doen. Loopbaan­begeleiding is er voor ondernemers, zelfstandigen, vrije beroepen en bedienden.

Loopbaan­begeleiding na of ter preventie van een burn-out?

Dat kan! Veel mensen worstelen met een hoge stress op het werk. Loopbaanbegeleiding kan helpen om een burn-out te voorkomen. 

Loopbaanbegeleiding bij mensen met een burn-out is zinvol na een periode van rust, wanneer er terug energie komt om na te denken over de loopbaan. Gewoon terug aan het werk gaan na een burn-out zonder dat er iets veranderd is, is geen goed idee. Net daarom is loopbaanbegeleiding op dat moment interessant zodat je niet opnieuw tegen dezelfde dingen aanloopt. We denken samen na wat je anders wil gaan doen. We bespreken mogelijke jobpistes (veranderen van werk kan maar hoeft niet altijd), denken na over zelfzorg op het werk, anders je taken aanpakken,… 

Wat is het verschil tussen coaching en therapie?

Coaching verschilt van therapie maar er zijn veel raakvlakken. Bij coaching is de cliënt zelf de expert (hij/zij heeft de oplossingen in huis), bij therapie is de therapeut vaak de expert, al is dit ook afhankelijk van de therapie-stroming. Therapie focust iets meer op het verleden en coaching meer op heden en toekomst. Maar ook dit is in elke therapiestroming anders. Therapie streeft nagenoeg altijd naar inzicht en naar het verminderen van psychisch lijden. Coaching streeft vooral naar actie en is concreter. Zowel binnen coaching als therapie is er veel oog voor gedrag, emoties en overtuigingen. Maar in coaching is de actie ontzettend belangrijk. 

Qua therapie-stromingen sluit coaching nauwst aan bij de cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie. Er kan gecoacht worden op gedrag, emoties en overtuigingen maar ook op waarden (ook ‘life coaching’ genoemd).

Therapie is bij ernstige depressie, angststoornissen, burn-out en complexe problematieken zoals persoonlijkheidsstoornissen aangewezen vooraleer een coachingstraject te starten. Voor een coachingstraject is draagkracht en energie om zaken aan te pakken belangrijk. Bij twijfel wat meest geschikt is, wordt dit besproken en wordt er eventueel doorverwezen. Er zijn heel wat psychologen met een therapeutenopleiding in de groepspraktijk met diverse specialisaties en expertise die jou verder kunnen helpen mocht dit het geval zijn. Net daarom is een groepspraktijk zo interessant. Coaching is mogelijk los van therapie, ter aanvulling van therapie, of na therapie. Voor veel mensen is coaching laagdrempeliger dan therapie.

Hier vind je een video die het onderscheid toelicht.

Een belangrijk verschil bij mij is ook dat ik genoeg tijd voorzie per sessie, waardoor we ook heel actiegericht en concreet kunnen werken en een goede follow up van de vorige sessies kunnen doen.  Daarom werken we in sessies van 2u. Dit geeft de beste resultaten. 

Geeft een coach advies?

Coaching is niet ik die jou zeg hoe je moet leven of hoe je de dingen moet aanpakken. Het gaat ook niet over mijn overtuigingen en waarden, maar over die van jou, jouw leven, jouw ambities, jouw doelen, jouw dromen. Ik zal technieken gebruiken om je te helpen deblokkeren en je te helpen dat specifiek doel van jou mee te realiseren. Wanneer je een coach tegenkomt die jou vertelt wat je moet doen in je leven, wees je dan bewust dat dit niet is hoe coaching hoort te gebeuren. Coaching verschilt nl. sterk van adviseren. Uiteraard kan een coach wel suggesties toevoegen om te overwegen. Zeker bij AD(H)D- coaching en autismecoaching gebeurt dit vaker, omwille van mijn eigen achtergrond en werkervaring als orthopedagoog.

Wat is het privacy beleid?

Als erkend orthopedagoog en coach heb ik beroepsgeheim. De inhoud van de sessies is dus strikt vertrouwelijk. In de eerste sessie wordt dit toegelicht. Ook bij loopbaanbegeleiding heeft de werkgever géén inzage in de begeleiding, noch kan deze weten dat je loopbaanbegeleiding volgt. Hier vind je onze privacyverklaring en algemene voorwaarden. 

Voor welke problemen is coaching NIET geschikt?

Als bepaalde gevoelens té dominant en alomtegenwoordig aanwezig worden (bv. depressie, faalangst of agressie) en de draagkracht van de cliënt erg laag is, kan het zijn dat je doorverwezen wordt of dat samenwerken met andere hulpverleners noodzakelijk is. Coaching is GEEN therapie. Therapie is bij ernstige depressie, angststoornissen, psychose, trauma, schizofrenie, druggebruik en complexe problematieken zoals bv. persoonlijkheidsstoornissen aangewezen. Vaak is dan ook opvolging door een psychiater en de huisarts wenselijk. Coaching kan na een therapeutisch proces nuttig zijn, soms ook in combinatie met therapie. 

Bij complexe problematieken bespreken we welke hulpverleners meest geschikt zijn voor jouw specifieke vraag. Ik kan met jou meedenken welke dienst mogelijks kan helpen. 

Voor werk gemandateerd loopbaancentrum werk jij?

Ik werk voor het Pygmalion loopbaancentrum, erkend door de VDAB voor het gebruiken van loopbaancheques. 

Praktische vragen

Welke voorzorgs­maatregelen neem je tegen corona?

Breng je eigen mondmasker mee en draag het bij aanbellen. Bij aankomst wassen we beide de handen of ontsmetten ze met handgel, die voorzien is in de praktijk. We houden anderhalve meter afstand in de gangen en praktijkruimte. We dragen beide een mondmasker in de gangen naar het gesprekslokaal en bij vertrek uit het lokaal. Tijdens de sessie kan het masker uit, gezien we werken met plexischerm tussen ons.

De oppervlaktes, klinken en het toilet worden ontsmet na elk gesprek. 

Kom alleen naar de praktijk. Ben je te vroeg, bel dan nog niet aan, maar ga dan een wandelingetje doen, wacht even in je auto of doe een boodschap.

Er is 15 min. tussen elke cliënt, zodat er tijd is voor reiniging. Daarom starten en stoppen we stipt.

Er wordt tijdelijk geen drinken aangeboden, breng gerust zelf iets mee. Ook papier, een balpen en harde kaft om op te schrijven breng je best zelf mee.

Wie dit wenst, kan ook een mondmasker dragen tijdens de sessie en kan mij vragen dit ook te doen.

Ben je ziek of heb je zieke familieleden, blijf dan thuis en verwittig me (0476/32.22.58). Dit valt onder overmacht.

Kan ik coaching of loopbaan­begeleiding krijgen in corona tijden?

Ja, zeker! Je kan terug langskomen voor coaching in de praktijk, met extra voorzorgen omwille van het virus of je kan kiezen voor online coaching.

Over online coaching:

In de herinneringsmail die je 48u voor je sessie krijgt, zit een link waarmee je met één klik verbinding kan maken. Het is niet moeilijk. Met een computer en internetverbinding ben je op weg! Je maakt online een afspraak en we zien mekaar online op het afgesproken uur. Opgelet: de link werkt pas op het startuur van je sessie, de kamer is beveiligd.

Tips:

* ga in een rustige ruimte zitten, maar niet voor een raam

* zeg vooraf aan je huisgenoten dat ze je niet mogen storen

* een groot scherm zoals een pc of tablet is handiger dan een smartphone

* ongeveer 5 min voor de sessie krijg je een mailtje met een link

* valt de verbinding uit, dan contacteer ik je opnieuw online of telefonisch

Hoe kan ik aanmelden?

Meld je aan voor de begeleiding via lidewei@licoaching.be (vermeld je naam, geboortedatum, adres, korte omschrijving van je vraag en eventueel diagnose van autisme/add/adhd). Omwille van de moederschapsrust vanaf november 2020 is er momenteel wachttijd.

Waar gaan de coachingssessies door?

Je kan kiezen voor online coaching of coaching de in de praktijk. De sessies in de praktijk gaan door in de Herderstraat 1A in Gent (gelijkvloers) of in de Robert Rinskopflaan 36 in Gentbrugge (3e verdieping). 

Herderstraat:

* fietsenstalling op 20m
* betalend parkeren (0.80 euro/u), gratis na 19u, opgelet: lage emissiezone Gent

Robert Rinskopflaan:

* trein: station Gentbrugge op 50m van de praktijk
* fiets: fietsenstalling op 50m aan station Gentbrugge
* auto: gratis parkeren onder de spoorwegbrug t.o.v. de woning of nabijgelegen parking van Carrefour Gentbrugge. De praktijk in Gentbrugge bevindt zich buiten de lage emissie zone van Gent.

Hoe vraag ik een loopbaancheque aan?

Via de website van de VDAB of je kan de VDAB bellen op het gratis nummer 0800 30 700.

Hoeveel afspraken zijn er nodig?

Dat hangt af van de doelstelling(en). Ik coach jou tot jij het gevoel hebt dat je alleen en met inzet van jouw eigen netwerk verder kan. Zo kort als mogelijk maar zo lang als nodig. Voor de meeste mensen is dit 4 tot 12 sessies, maar het kan ook langer of korter.

Hoeveel tijd is er best tussen twee coachingssessies?

Jij kiest. Vaak werken we tweewekelijks. Dit is voldoende tijd om goed aan de slag te gaan met opdrachten, maar kort genoeg om niet te gaan uitstellen :-). De beste frequentie bekijken we samen in het intakegesprek en is afhankelijk van jouw coachingsvraag. Wil je sneller vooruitgaan dan is wekelijks ook mogelijk!

Hoe lang duurt een sessie en wat zijn de tarieven?

Bij coaching over loopbaanvragen en recht op  loopbaancheques, kan je genieten van de regeling van de Vlaamse Overheid: de 1e loopbaancheque is 4u coaching waar jij 40 euro voor bijdraagt. De 2e loopbaancheque is 3u en is ook 40 euro. De rest van de kostprijs wordt door de overheid bijgelegd. Voorwaarde is o.a. min. 7 jaar werkervaring en wonen en werken in Vlaanderen. We werken in 3 sessies van 2u en 1 sessie van 1u.

Voor andere coaching: sessies duren 2u. Zo maak je snel vooruitgang. De investering bedraagt 80 eur/u voor particulieren en bedrijven. We werken heel concreet met opdrachten tussen sessies in zodat je aan de slag gaat en er snel effect is van de coaching, zowel in denken als daden. 

Misschien schrik je even van de tarieven. Weet dat dit de tarieven zijn die nodig zijn om kwalitatieve begeleiding te kunnen bieden als zelfstandige in hoofdberoep. Een zelfstandige professionele coach is naast de gesprekstijd een groot deel van de tijd bezig met intervisie, bijscholing, voorbereiding en administratie. 

Sommige mutualiteiten geven een gedeeltelijke terugbetaling als je aan bepaalde voorwaarden voldoet (o.a. Partena). Informeer bij jouw mutualiteit. De voorwaarden verschillen per mutualiteit en per provincie.

Twijfel je of coaching iets voor jou is? Een eenmalige sessie is mogelijk, daarna kan je beslissen of je wil verder gaan.

Wil je graag een verslag? Dat kan. De kostprijs van een verslag is 60 euro.  Wil je enkel een attest, dan is dit gratis. 

Telefonisch overleg met derden of telefonische ondersteuning kost 15 euro per begonnen kwartier.

Wat zijn de annulatie­voorwaarden?

Kan je niet komen naar een sessie, verwittig dan uiterlijk 24u vooraf of verzet je afspraak online via de link in de bevestigingsmail van je afspraak. Het is heel vervelend voor mij wanneer je op het laatste moment afbelt of niet komt opdagen, aangezien ik dan tijd voor jou vrij gehouden heb en ik op deze inkomsten gerekend had. Bij tijdige annulatie krijgt bovendien iemand anders de mogelijkheid om te komen. Annuleer je later dan 24u vooraf of kom je niet opdagen zonder verwittigen, dan zal de sessie in rekening gebracht worden. Lees hier de algemene voorwaarden. 

Is er terugbetaling voorzien door de overheid voor coaching?

De loopbaancheque is een grote subsidie van de overheid met als doel je goed voelen in je werk (je betaalt 40 euro/4u of 3u begeleiding). Voor de andere coachings: coaching is in opmars en enkele instanties voorzien reeds een gedeeltelijke terugbetaling voor coaching door erkende orthopedagogen. Je neemt best zelf contact op met je mutualiteit, hogeschool,… om te vragen of er terugbetaling is. Er gelden enkele voorwaarden. Ook bepaalde verzekeraars (bv. Medicalia bij Onafhankelijk Ziekenfonds) betalen een groot stuk voor coaching door een erkend orthopedagoog terug (bij OZ is dit 75%). Informeer bij jouw verzekeraar.

Sommige gemeenten waaronder stad Gent hebben ook een tijdelijk aanbod van 4u gratis loopbaanbegeleiding voor wie onlangs technisch werkloos was door corona.

Liberale Mutualiteit: erkend als psychotherapeut, 10 eur/sessie terugbetaling, voor 6 sessies.

Partena: terugbetaling onder bepaalde voorwaarden

CM: momenteel nog geen terugbetaling 

Heb je een routebeschrijving voor bus, trein, auto, fiets en info over parkeren?

Praktijk Gentbrugge (Robert Rinskopflaan 36 9050 Gentbrugge):

Met de trein: neem halte ‘station Gentbrugge’, vervolgens wandel je 100m richting Carrefour Gentbrugge en je bent er

Met de fiets of auto vanuit Gent: neem de Brusselsesteenweg richting Melle. Aan de lichten vlak voor de autostrade net voorbij de Colruyt, sla je linksaf in de Land Van Rodelaan, vervolgens derde straat links

Met de tram of bus vanuit Gent: tram 22 stopt op 500m, check de dichtstbijzijnde halte gezien de werken aan het viaduct. Bus 3 stopt ook in de buurt, halte Tweekapellenstraat of Gentbrugge Meersemdries, vervolgens nog 600m wandelen

Met de auto vanuit de E17 Kortrijk: afrit Gentbrugge, links afslaan richting Gent, aan de lichten meteen rechts, vervolgens de derde straat links

Met de auto vanuit de E17 Antwerpen: afrit Gentbrugge, aan de lichten rechtdoor, dan de derde straat links

Met de auto vanuit E40 Brussel: afrit Gentbrugge, aan de lichten rechtdoor, dan de derde straat links

Je kan gratis parkeren onder de spoorwegbrug tov het huis of op de parking van Carrefour Gentbrugge (sluit om 19u). Opgelet: de straat zelf is enkel voor bewoners!

Praktijk Verhaalpunt (Herderstraat 1A 9000 Gent):

Met de auto vanuit de E40: neem afrit Drongen en rij richting Gent. Wanneer je de Colruyt passeert, ga je aan die lichten rechtdoor. Opgelet: zodra je de straat oversteekt aan de lichten rij je de LEZ binnen. Parkeren in de straten vlakbij de praktijk is betalend tot 19u (0.80/u, groene zone). Zorg dat je een vergunning hebt of parkeer net buiten de zone. Vanaf de rand van de LEZ is de praktijk 500m wandelen. Je kan dus perfect buiten de LEZ parkeren en het laatste stukje te voet doen.

Met de bus: dichtstbijzijnde bushalte van bus 3 is Gent Seghersplein, vervolgens 300m wandelen

Met de fiets: vlot bereikbaar, fietsenstalling op 15m van  de praktijk. 

Heb je tips voor lunch, koffie of... in de buurt van de praktijk?

In de buurt van privé praktijk Gentbrugge (Robert Rinskopflaan 36): 

50m: authentieke Italiaanse afhaalpizza of afhaal lasagne, vers bereid, bij Vittorio 

300m: het gezellige mini-restaurantje van Lebrunch (reserveren),

500m: restaurant Blomme (best reserveren)

850m: rustig tafelen met Italiaanse pizza bij La vita è Bella

In de buurt van Praktijk Verhaalpunt (Herderstraat 1A 9000 Gent):

200m:  ga voor lekkere lunch, koffie of taart naar WOEST

200m: kringwinkel

300-500m: het Bakkershuis, de Bioplanet, Colruyt…

Is er wachttijd?

Ja, helaas wel. Ik ben net herstart na mijn moederschapsrust en neem momenteel eerst lopende begeleidingen terug op, daarna start ik kortdurende loopbaanbegeleidingen met loopbaancheque. Voor langdurige begeleidingen heb ik momenteel nog geen ruimte. Wil je informatie, vul dan het contactformulier op de website in. 

Stel een vraag

Bel me of stel je vraag via het contactformulier hieronder. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op. Vermeld gerust of je liefst per mail of tel. gecontacteerd wordt.

r

Hotmail of Telenet gebruikers: kijk regelmatig je ongewenste mailbox na om geen antwoord te missen.

Soort coaching

0476 32 22 58

Robert Rinskopflaan 36 9050 Gentbrugge (postadres) of Herderstraat 1A 9000 Gent

lidewei@licoaching.be